Der Ring des Nibelungen

:: Das Rheingold :: Die Walküre :: Siegfried :: Götterdämmerung ::


Home
De Rijn

De Rijndochters

De Rijndochters zijn de dochters van vadertje Rijn: Flosshilde, Wellgunde en Woglinde. De Rijndochters bewaken het Rijngoud. Het Rijngoud is afkomstig van het oer-begin en is dientengevolge zuiver van aard. De Rijndochters zijn zuivere wezens met een speels karakter zonder enig kwaad in de zin. De Rijndochters zijn in zekere zin te vergelijken met spelende kinderen.

Flosshilde is de oudste en wijste Rijndochter zij wijst haar jongere zussen terecht omdat ze niet goed op het Rijngoud passen. Wellgunde vertelt Alberich in al haar onschuld dat diegene die uit het Rijngoud een Ring smeedt, onmetelijke macht zal verkrijgen. Woglinde voegt hier snel aan toe dat alleen diegene die de liefde afzweert de magie verkrijgt om van het Rijngoud een ring te smeden.

De Nibelungen

Nibelungen zijn dwergen en wonen onder de aarde in Nibelheim. Ze delven ertsen uit de aarde en smeden er kunstige sieraden van.

Alberich

Alberich rooft het rijngoud van de Rijndochters en smeedt het goud door middel van de magie, die hij heeft verkregen door de liefde af te zweren, om tot een Ring. Met behulp van de ring bindt Alberich zijn volk (de Nibelungen) in slavernij. Het doel van Alberich is de wereldmacht.

 
 
Nibelheim

Mime

Mime behoort tot het volk van de Nibelungen en is de broer van Alberich. Hij is een uitstekend smid. Mime maakt voor Alberich de Tarnhelm. Hij wil in het bezit komen van Alberich's Ring. Eerst probeert hij dit met behulp van de Tarnhelm, maar hij bezit niet de magie om de Tarnhelm te gebruiken. Nadat de Ring terecht is gekomen bij Fafner, die als draak de Ring bewaakt, werkt hij aan een nieuw plan. Hij voedt Siegfried op, die voor hem de draak moet doden. Mime hoopt dan met de Ring de wereldmacht te verwerven.

De Reuzen

Het reuzengeslacht is vrijwel uitgestorven, Fasolt en Fafner zijn de laatsten. De bergen zijn hun woonstee, genaamd Riesenheim.

Fasolt

De reus Fasolt heeft samen met zijn broer Fafner de godenburcht Walhall gebouwd. Fasolt is fijngevoelig en ruilt Freia liever niet in voor de schat, die door het volk van Alberich in slavernij is gedolven.

Fafner

Samen met zijn broer woont de reus Fafner in Riesenheim. Fafner is in tegenstelling tot zijn broer Fasolt een berekenend type. Hij geeft de voorkeur aan de schat van Alberich boven de godin Freia. De hebzucht van Fafner is zelfs zo groot dat hij zijn broer Fasolt dood wanneer zij vechten om het eigendom van de gouden Ring. De vloek van de ring slaat voor het eerst toe.

Naar boven