Der Ring des Nibelungen

:: Das Rheingold :: Die Walküre :: Siegfried :: Götterdämmerung ::


Home
Winter wijkt voor Lente

Mensen

Siegmund

Siegmund stamt uit het Wälsungen-geslacht, Wälse (Wotan) is zijn vader. In zijn jeugd maakt hij een verschrikkelijke tragedie mee. Nadat hij met zijn vader terugkeert van de jacht, blijkt dat een vijandelijke stam het huis heeft platgebrand. Zijn moeder is  vermoord en zijn tweeling-zus, Sieglinde, is ontvoerd. Niet veel later verdwijnt ook zijn vader Wälse en staat hij alleen in een hem vijandig gezinde wereld. Tijdens zijn omzwervingen raakt hij verzeild hij in een bloedig conflict, waarbij zijn wapens verloren gaan. Op de vlucht voor de vijandige meute vindt hij uiteindelijk, in een woedende storm, zijn toevlucht in het huis van een zekere Hunding. Alleen de vrouw des huizes (Sieglinde) is thuis en zij verpleegt zijn wonden en geeft hem te drinken. Ze zien zichzelf in de ander terug en geluiden en beelden uit een ver verleden komen terug in herinnering. Siegmund trekt Nothung, het magische zwaard, uit de stam van de Es, en Siegmund en Sieglinde geven zichzelf aan elkaar. Hierna vluchten ze de nacht in. De volgende dag haalt Hunding ze in en ontstaat er een gevecht op leven en dood. Siegmund sterft door interventie van Wotan. Brünnhilde, die aan de kant van Siegmund vocht, redt Sieglinde.

Sieglinde

Sieglinde is de tweeling-zus van Siegmund en in haar jeugd ontvoerd door de stam van Hunding. Ze is onder dwang getrouwd met Hunding. Wanneer Siegmund na een vlucht in het huis van Hunding belandt, wordt Sieglinde op slag verliefd en vlucht met Siegmund weg van deze liefdeloze man. Wanneer Siegmund wordt gedood in het gevecht met Hunding vlucht Sieglinde samen met Brünnhilde voor de vertoornde Wotan. Sieglinde blijkt zwanger te zijn, en met de stukken van het zwaard Nothung vlucht ze alleen verder naar het woud in het oosten. Brünnhilde zal de woedende Wotan het hoofd bieden. Aan het einde van deze vlucht belandt Sieglinde in het rotshol van Mime waar ze bij de geboorte van haar zoon Siegfried sterft.

Hunding

Hunding en zijn stam hebben destijds op een plundertocht het huis van de Wälsungen platgebrand, de vrouw des huizes vermoord en de aanwezige dochter ontvoerd. De vader en de zoon waren niet thuis. Hunding nam Sieglinde Wälsung tegen haar zin tot vrouw. Op zekere dag wordt Hunding door zijn stam te hulp geroepen om een voortvluchtige, die enige familie-leden heeft gedood, te achterhalen. Zonder resultaat keert Hunding terug naar huis en vindt daar de voortvluchtige Siegmund, die verdacht veel gelijkenis vertoont met zijn vrouw. Gebonden door het gastrecht moet hij Siegmund eten geven en onderdak verlenen. De volgende morgen blijkt Siegmund met zijn vrouw te zijn gevlucht en met zijn familieleden zet Hunding de achtervolging in. Wanneer hij Siegmund met behulp van zijn honden heeft achterhaald volgt een gevecht waar ook Wotan en een Walküre zich mee bemoeien. De speer van Wotan verbrijzelt het zwaard van Siegmund en Hunding kan met zijn speer Siegmund doden. Echter op een gebaar van Wotan verliest ook Hunding zijn leven.

Siegfried

De held, die is voorbestemd om de draak (Fafner) te verslaan en zodoende de Ring in zijn bezit te krijgen. Siegfried is de zoon van Siegmund en Sieglinde, zijn opa is Wotan. Tijdens de geboorte van Siegfried sterft zijn moeder, Siegfried wordt opgevoed door Mime. Mime weet dat alleen Siegfried met het zwaard Nothung de draak kan verslaan om zodoende in het bezit van de Ring te komen. Mime is een bekwame smid en leert Siegfried het smeden. Wanneer Siegfried wat ouder is, vraagt hij zich af wie zijn echte ouders zijn. Siegfried heeft meer dan genoeg van de dwerg en wil de wijde wereld in, Mime verteld hem dat hij daar nog niet klaar voor is, omdat hij de angst niet kent. Siegfried wil nu ervaren wat angst is en Mime moet hem dat leren. Siegfried smeedt Nothung, het zwaard van zijn vader, als nieuw en trekt met Mime het woud in om de angst te leren. Siegfried verslaat de draak en weet nog steeds niet wat angst is.  
   
Het Woud

Een Woudvogeltje wijst hem de weg naar Brünnhilde. Als hij voorbij de Wanderer en door het vuur is gekomen, kust hij Brünnhilde wakker. Hij ontbrandt in liefde voor deze vrouw en de gevoelens die hij dan ervaart houdt hij in eerste instantie voor angst. 

Na verloop van tijd laat Siegfried Brünnhilde achter om nieuwe daden te verrichten. Hij geeft Brünnhilde de Ring en ontvangt van haar wijsheids-runen en Grane, haar paard. Siegfried is te gast aan het hof van Gibichung, waar hij ten prooi valt aan de manipulaties van Hagen. Siegfried vindt zijn dood door de speer, die Hagen hem in de rug steekt.

Gunther

Gunther is de zoon van Heer Gibichung en Vrouwe Kriemhild, hij geeft samen met zijn zuster Gutrune leiding aan het rijk der Gibichungen. Hun raadsman is Hagen, tevens hun halfbroer. Ze delen dezelfde moeder. De roem van het Gibichungen-hof is wijd verspreid maar tanende. Een koninklijk huwelijk moet het Rijk nieuwe luister en roem brengen. Op aanraden van Hagen zet Gunther zijn zinnen op Brünnhilde. Met een list slagen ze erin een dubbel-huwelijk te arrangeren, één tussen Gunther en Brünnhilde en één tussen Gutrune en Siegfried. Het Gibichungen-Huis zal wederom tot de roemrijkste geslachten behoren. Nadat Siegfried's lijk naar het Gibichungen-Hof is terug gebracht, strijden Gunther en Hagen om de Ring van Siegfried's hand te nemen. Hierbij vindt Gunther de dood.

Gutrune

Gutrune, dochter van Heer Gibichung en Vrouwe Kriemhild. In de plannen van Hagen en Gunther, moet zij Siegfried verleiden. Nadat Siegfried de vergetelheidsdrank van Hagen heeft gedronken wordt hij verliefd op Gutrune en in ruil voor een huwelijk met Gutrune, werft Siegfried voor Gunther, Brünnhilde als vrouw. Pas nadat Siegfried is vermoord, beseft ze haar rol in het moorddadig complot.

Hagen

Hagen is de zoon van Alberich de Nibelung en Kriemhilde van het Gibichungen Huis. Hij is halfbroer van Gunther en Gutrune. Via Hagen wil Alberich opnieuw in het bezit van de Ring komen, maar Hagen wil de Ring voor zichzelf. Hij doet dit door het manipuleren van mensen en gebeurtenissen. Hagen vermoord Siegfried op lafhartige wijze, door hem een speer in de rug steken. Uiteindelijk sterft hij de verdrinkingsdood door toedoen van de Rijndochters.

Naar boven