Der Ring des Nibelungen

:: Das Rheingold :: Die Walküre :: Siegfried :: Götterdämmerung ::


Home

De Draak

Nadat Fafner Fasolt heeft gedood, trekt hij zich terug met de Nibelungen-schat naar een uithoek van de wereld. Met behulp van de Ring verandert Fafner zich in een draak en bewaakt, diep in een woud in het oosten, zijn schat. Hem is voorzegd dat ooit een held zal komen, die hem zal doden. Uiteraard is Siegfried deze held en met Fafner's dood sterft de laatste der Reuzen.

Het Woudvogeltje

Het woudvogeltje maakt zijn opwachting wanneer Siegfried in de buurt komt van het drakenhol. Siegfried verstaat de taal van het vogeltje niet en het lukt hem ook niet deze taal te leren. In plaats daarvan blaast hij op zijn hoorn, waardoor de draak wakker wordt. In het gevecht dat volgt, overwint Siegfried de draak. Zijn vingers branden van het drakenbloed en onwillekeurig brengt hij zijn hand naar zijn mond en proeft het drakenbloed. Een nieuwe wereld gaat voor hem open en plotseling verstaat hij het vogeltje, deze vertelt hem van de Tarnhelm en de Ring. Vervolgens wijst het vogeltje hem de weg naar Brünnhilde, de heerlijkste vrouw van de wereld. Opgetogen volgt Siegfried het vogeltje. Wanneer ze aankomen bij de rots van Brünnhilde verspert de Wanderer hen de weg en het woudvogeltje vlucht weg.  
   

De Ring

Diegene die de liefde vervloekt, kan met de verkregen magie een Ring smeden van het Rijngoud. Met deze Ring kan de bezitter de Macht over de Wereld verkrijgen. Alberich maakt deze Ring. Wotan neemt Alberich gevangen en steelt van hem de Ring, waarop Alberich een vloek uitspreekt over de Ring. De opeenvolgende bezitters zullen allen de dood vinden: Wotan, Fasolt, Fafner, Siegfried, Brünnhilde, Siegfried, Brünnhilde. Brünnhilde neemt de Ring van Siegfried's dode hand en volgt hem in de dood op de brandstapel. Het vuur reinigt de Ring van de vloek. De Rijn treedt buiten zijn oevers en de Rijndochters nemen de Ring uit de as van Brünnhilde. De Ring lost op in het water van de Rijn, in het oorspronkelijke zuivere Rijngoud.

Tarnhelm

De Tarnhelm is een magische helm gemaakt door de Nibelung Mime. Degene die deze helm op zet kan zichzelf onzichtbaar maken en zich in elk gewenst wezen veranderen. Loge maakt listig gebruik van de Tarnhelm om Alberich gevangen te nemen. Met behulp van de Tarnhelm is het ook mogelijk om je snel van de ene naar de andere plaats te wensen. Siegfried gebruikt de Tarnhelm op deze manier wanneer hij zich van Brünnhilde's rots naar de Gibichungen-hal wenst, nadat hij voor Gunther Brünnhilde onderworpen heeft.

Nothung

Het magische zwaard dat Wotan in de stam van de Es in het huis van Hunding steekt, opdat Siegmund het ooit zal vinden. Het zwaard breekt op Wotan's speer, maar wordt later nieuw gesmeed door Siegfried, die er de draak mee dood.

Naar boven