Die Meistersinger von Nürnberg

:: Personages :: Eerste Akte :: Tweede Akte :: Derde Akte ::


Home
Tweede Akte

Eerste Toneel (2e akte)

De avond valt in het oude Neurenberg. David sluit de luiken van het huis van Hans Sachs, de andere leerjongens doen dit bij de andere huizen. Ondertussen zingen ze opgewonden over de feestdag van morgen. Magdalene vraagt David hoe het de jonge ridder is vergaan bij het proefzingen, waarop David het slechte nieuws vertelt; Walther's lied kon geen goedkeuring vinden bij de Meesterzangers. De leerjongens plagen David met zijn liefde voor Magdalene, tot Hans Sachs David de werkplaats instuurt met de opdracht nieuwe schoenen op de leest te zetten. 

Tweede Toneel (2e akte)

  Eva Pogner en haar vader komen terug van een avondwandeling. Veit Pogner wil een gesprek met Hans Sachs, maar ziet er toch weer vanaf, hij is verward van alle gebeurtenissen die dag. Pogner vraagt aan zijn dochter of ze gelukkig is nu ze morgen haar echtgenoot mag kiezen. Eva vraagt of het een Meesterzanger moet zijn, Pogner antwoordt bevestigend, maar wel een Meesterzanger van haar eigen keus. Wanneer haar vader het huis binnen gaat vertelt Magdalene dat Walther gefaald heeft bij het proefzingen. Melancholisch gestemd besluit Eva een bezoek te brengen aan de schoenmaker Hans Sachs. Hij is voor haar een soort oom en vertrouwensfiguur, op wie ze zeer gesteld is. Misschien kan ze van hem meer te weten komen.
Eva
   

Derde Toneel (2e akte)

Hans Sachs controleert of David het atelier goed heeft ingericht en stuurt hem dan naar bed met de opmerking de domheid weg te slapen om morgen scherp te zijn. Als Sachs zich aan het aan de nieuwe schoenen voor Sixtus Beckmesser wil zetten, ruikt hij de heerlijke geur van de vlier voor zijn huis en verzinkt hij in filosofische mijmeringen.

Was duftet doch der Flieder

Vierde Toneel (2e akte)

Eva is bij de werkplaats van Hans Sachs aangekomen en begroet de Meester. Hans Sachs is blij verrast haar te zien en vraagt waaraan hij dit bezoek te danken heeft. Sachs is weduwnaar en Eva vraagt of hij misschien ook meedoet aan de zangwedstrijd van morgen, Sachs antwoord dat hij te oud is voor Eva. Eva wil weten hoe het de jonge ridder is vergaan bij het proefzingen, waarop Sachs laat weten dat de jonge ridder werd afgewezen door de Meesterzangers. Wie als Meesterzanger wordt geboren vindt geen genade bij hen die door moeizame studie dit doel bereiken. Dan komt Magdalene Eva halen, Veit Pogner maakt zich zorgen waar zijn dochter zo laat nog is. Slecht gehumeurd verlaat ze de schoenmakers-werkplaats. Magdalene brengt ook nog een boodschap van Beckmesser over; vanavond wil hij een lied voor Eva zingen.

Vijfde Toneel (2e akte)

Eva en Magdalene zijn bij Pogner's huis aangekomen, als Walther plotseling om de hoek komt. Eva rukt zich los van Magdalene en stort zich in de armen van Walther. Samen besluiten ze te vluchten in de vrijheid, maar dan komt de Nachtwacht voorbij om aan te geven dat het 10 uur in de avond is. Snel verstopt Walther zich achter de Lindeboom voor het huis van Pogner en Eva gaat het huis in. Even later komt ze in de kleren van Magdalene weer naar buiten, maar dan verspert Hans Sachs (die het gesprek heeft afgeluisterd) hun vluchtroute, door het licht wat uit zijn werkplaats op straat valt. 

Zesde Toneel (2e akte)

Sixtus Beckmesser verschijnt ten tonele en Walther en Eva zitten in de val. Ze trekken zich terug in de bosschages bij het huis van Pogner. Beckmesser wil graag de hand van Eva winnen in de wedstrijd van morgen. Nu Walther, zijn rivaal, uit de weg is voelt hij zich zeker van zijn zaak en wil alvast een serenade aan Eva brengen. Hij stelt zich op onder het raam van Pogner's huis, tegenover de werkplaats van Hans Sachs. Sachs heeft een plan bedacht en begint op de nieuwe schoenen van Beckmesser te hameren op het moment dat deze met zijn serenade wil beginnen. Geagiteerd vraagt hij aan Sachs of hij als kunstvriend niet liever zijn lied wil horen. Dit wil Sachs wel, maar hij moet ook de nieuwe schoenen van Beckmesser nog afmaken. Sachs heeft de oplossing, hij zal als Merker optreden en de fouten in het lied aangeven met hamerslagen op de schoen. Met tegenzin gaat Beckmesser akkoord en vangt aan met zijn lied. In het lied zitten de nodige fouten en tot grote ergernis van Beckmesser slaat Sachs er lustig op los. 

David, op het gezang van Beckmesser afgekomen, ziet dat hij een serenade zingt bij het huis van Pogner. In de veronderstelling dat de serenade is bedoeld voor Magdalene vliegt David hem woedend naar de keel. Door de middernachtelijke herrie komen alle buren boos naar buiten en reageren hun frustaties af in een groot gevecht met elkaar. Walther en Eva willen van de commotie gebruik maken om stiekem weg te glippen, maar hun weg wordt geblokkeerd door Sachs, die hen in de gaten houdt. Sachs duwt Eva in de armen van Pogner, die in de deuropening van zijn huis is verschenen. Zelf neemt hij Walther bij de arm, en drijft hij David zijn werkplaats in. Wanneer uiteindelijk de Nachtwacht zijn ronde maakt om het elfde uur om te roepen, wordt het weer rustig en zoekt iedereen zijn bed op.

Nachtwacht

Naar Boven