Die Meistersinger von Nürnberg

:: Personages :: Eerste Akte :: Tweede Akte :: Derde Akte ::


Home
 
 
Hans Sachs

Personages

Die Meistersinger

  Hans Sachs
Veit Pogner
Kunz Vogelgesang
Konrad Nachtigall
Sixtus Beckmesser
Fritz Kothner
Balthasar Zorn
Ulrich Eißlinger
Augustin Moser
Hermann Ortel
Hans Schwartz
Hans Foltz
schoenmaker
goudsmid
bontwerker
blikslager
schrijver
bakker
tinnegieter
kruidenier
kleermaker
zeepzieder
kousenwever
koperslager

Hans Sachs

Hans Sachs is de schoenmaker van Neurenberg. Als Meesterzanger staat hij in hoog aanzien, bij zowel de andere Meesterzangers als bij de burgers. Hij helpt Walther von Stolzing om de hand van zijn geliefde Eva te winnen bij de zangwedstrijd op Johannistag.

Veit Pogner

Goudsmid van Neurenberg. Ter meerdere eer en glorie van de Meesterzangers, organiseert hij een zangwedstrijd op Johannistag. Alleen Meesterzangers kunnen meedoen. De prijs die Pogner ter beschikking stelt is, met haar instemming, de hand van zijn dochter Eva.

Sixtus Beckmesser

Hij is de schrijver van Neurenberg en Meesterzanger. Hij is vrijgezel en wil de hand van Eva winnen. Tijdens het proefzingen van Walther, zijn rivaal, treedt hij op als Merker. Tot zijn voldoening zingt Walther niet volgens de regels van de Meesterzangers en maakt hij meer dan de toegestane 7 fouten. De volgende dag speelt Hans Sachs hem een gedicht in handen waar hij tijdens de zangwedstrijd een verwarde woordenbrij van maakt. Walther, die de dichter is, brengt het lied op de juiste wijze ten gehore en wint met glans de wedstrijd. 

Walther von Stolzing

Een jonge ridder uit Franken. Hij wil als burger wonen in Neurenberg en heeft met hulp van Veit Pogner zijn landgoed verkocht. Hij wordt verliefd op Eva, de enige dochter van Pogner. Eva is ook verliefd op hem, maar mag alleen een Meesterzanger tot echtgenoot kiezen. Walther slaagt niet bij het proefzingen voor de Meesterzangers en wil samen met Eva vluchten. Hans Sachs houdt hen tegen en helpt Walther een Meesterlied te componeren waarmee hij de zangwedstrijd op Johannistag wint en daarmee ook de hand van Eva.

David

Leerjongen van Hans Sachs. Hij is verliefd op Magdalene, de voedster van Eva. Op Johannistag maakt Hans Sachs hem schoenmakersgezel.

Eva

Dochter van Veit Pogner. Zij is de prijs voor de winnaar van de zangwedstrijd op Johannistag, waar alleen Meesterzangers aan mee kunnen doen. Zij is verliefd op Walther von Stolzing.

Magdalene

Voedster van Eva. Ze is verliefd op David, de leerjongen van Hans Sachs, de schoenmaker.

Een Nachtwacht

De nachtwacht doet 's nachts ieder uur zijn ronde door de stad en roept de tijd om.

Naar Boven